Patron župe 2007.

Hrvatska Tišina, 13. listopada 2007.

ZAPJEVALA TIŠINA!

Piše: Nada Koturić

Likovna kolonija, misa u povodu patrona župe, koju je predvodio dr. Mato Zovkić, toliški arhidakon, prof. na Katoličkoj teologiji u Sarajevu, te susret duhovnih zvanja prvi su sadržaji kojima počinje slavlje za 150. rodjendan župe (1858.-2008. g). Kistom na slikarskom platnu 15 umjetnika iz Hrvatske i BiH željelo je dati potporu posavskom povratku. Rad likovne kolonije u Hrvatskoj Tišini organizirao je župnik fra Joso Oršolić u povodu obilježavanja 150. obljetnice postojanja župe. Izložbu njihovih radova u obnovljenoj školi otvorio je veleposlanik RH u BiH Josip Vrbošić. Svečanostima su nazočili konzul RH u BiH Josip Juras, federalni ministar dr. Perica Jelečević, ministri u županijskoj vladi predvodjeni predsjednikom Mijom Matanovićem.

Misno slavlje u povodu patrona župe u nedovršenoj crkvi Majčinstva Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj Tišini, pretijesnoj za više od tisuću vjernika, povratnika, gostiju, značio je najveći skup do sada organiziran u tome dijelu povratničke Posavine. Patrona župe nisu propustili za dolazak u rodni kraj i nekoliko stotina Posavaca koji žive i rade izvan rodnog kraja. Tišina je propjevala posavskom izvornom pjesmom a pred crkvom nakon mise zaigrano je do sada najveće posavsko kolo. Jedan od umjetnika, Ivan Križanac, s oduševljenjem je priznao: «Posavina, naša neiscrpna inspiracija!»

Poznati akademski slikari i kipari iz RH i BiH , Ivan Križanac, Ivo Nedić, Ante Jurkić, Slaven Miličević, podrijetlom Posavci, te dva kipara iz Duvanjskog kraja, Ante Čulo i Ivica Gabrić, potvrdili su nam radost sudjelovanja u posavskoj koloniji. "Crtali smo najradije pejzaže, jer, ruševine su plod barbarskog i donose depresivne tonove" - smatra Slavko Živković.
-"Mi smo prvi daci u obnovljenoj školi. Na simboličan način to je naša poruka povratnicima, jer škola čeka ipak prave dake" - zaključuje slikar Zlatko Kordić. Izložba ostaje otvorena mjesec dana, prodajnog je karaktera, a prihod od prodaje ide za potporu povratku.
- "Poruku nakon rada kolonije i prvih svečanosti za 150 godina župe upućujem povratnicima jer ovdje ima života, obnovili smo crkvu, školu, čekamo mlade obitelji, a s njima stižu i prvi učenici. Vratite se i barem počnite polako obnavljati svoje domove gdje su vaši korijeni", poručuje župnik fra loso Oršolić.
- "Sudjelovali smo na mnogo likovnih kolonija u Hrvatskoj i BiH, ali nikada nismo imali ovako plodonosne rezultate, oko 50-tak djela. Ta inspiracija dolazi iz naše nutrine, ljubavi prema Posavini i rodnom kraju pa je valjda kao rezultat došao veliki broj umjetnih radova" - ističu tri akademska slikara braća Blažanović, Vlatko, Slavko i Ilija koji rade u Zagrebu, a rodom su iz Donjeg Hasića. I ovogodišnji patron je bio još jedna lijepa molitva u Tišini, molitva za obraćenje, mir i povratak mladosti!
Tko ima uši, neka čuje!

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.