Patron župe 2006.

Hrvatska Tišina, 14. listopada 2006.

PATRON ŽUPE MAJČINSTVA BDM U HRVATSKOJ TIŠINI

Piše: fra Joso Oršolić

I godina 2006. u Hrvatskoj Tišini je doživjela nesvakidašnju svečanost. Ponovno je proslavljena zaštitnica župe Tišina, naša nebeska Majka koju u poratnom vremenu slavimo na drugu subotu mjeseca listopada.

Tako je bilo i ove godine u našoj protjeranoj i pnovno oživljenoj župi Hrvatskoj Tišini. Život našoj župi vratili su prvi povratnici oko 2000. godine, a sada nas je sve više i više i svakim danom bolje se snalazimo na svojim ruševima, ljepše osjećamo, a čak smo konačno i propjevali. Naime, otkako je donacijom Vlade Republike Hrvatske obnovljena škola u Donjem Hasiću, dok su se neki čudili što će nam škola, brzo su se prijavili i prvi polaznici. Oni su već ljetos u mjesecu srpnju krenuli u školu. Istina, bake i djedovi, njih pedesetak. Dolaze jedanput tjedno i provode pravo školsko vrijeme. Nastavu održavaju profesor glazbe Mario Oršolić i Tunja Makarić. Prvi sat ili dva nastave je vrijeme uvježbavanja zbora, a zatim slijedi nastava folklora. U drugim prostorijama je mjesto za okupljanje ostalih pohoditelja ove zanimljive škole za odrasle. Škola je za odrasle jer se od djece još nije nitko vratio u ovu ratom potpuno protjeranu župu. No, to ne znači da neće uskoro i najmlađi doći na svoju nastavu, jer ih je svaki dan sve više i više koji žele barem poigrati kolo sa svojim bakama i djedovima, a ima i onih koji žele i poneki instrument naučiti.

Škola je zanimljiva i po tome što je ovih dana dobila i nove stanovnike. Udruga žena župe Tišine „Majka Hrvatske Tišine“ u prostore škole je uz proslavu patrona smjestila Etno zbirku sa preko stotinu predmeta koje su sabrali po ruševinama župe Tišine. Izložba, početak muzeja župe Tišine, je otvorena na pravi dan trodnevnice, a kroz vrijeme patrona je imala veliki broj posjetitelja.

Posebno je bilo svečano na sam dana patrona, u subotu 14. listopada. Misno slavlje je uveličao banjalučki biskup Franjo Komarica. Župljani su ga primili i svečano dopratili u staroj posavskoj kočiji, a na ulazu u crkvu kulturno umjetničko društvo Tišina je izvelo kraći program i nekoliko pjesama. U misnom slavlju su sudjelovali župnici okolnih župa, mnogobrojne časne sestre, te mnoštvo župljana iz drugih župa. Najviše je ipak bilo domaćih župljana koji zadnjih desetak godina žive izvan svoje župe, a najsretniji su bili oni koji su se vratili svojim kućama. Naime, crkvu za misno slavlje kao i ručak za sve prisutne su najvećim dijelom pripremili i goste počastili domaći sami župljani. Svakako da treba biti zahvalan i svim donatrima ove župe kao i gostima sestrinske župe iz Ohlsdorga koji su došli predvođeni svojim đakonom Guenterom Somerrerom.

Nakon zajedničkog ručka uslijedilo je kolo i pjesma, a na nogometnom stadionu je ponovno oživjela prijateljska utakmica domaćina i susjedne ekipe iz Domaljevca kao nekada davno. I na kraju ovako lijepog slavlja i svečanosti za cijelu župu, kao i one koji su samo navratili što drugo nego samo reći: „Majko Hrvatske Tišine, moli za nas!“

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.
  • Patron župe 2003. Patron župe 2003.