Patron župe 2003.

Hrvatska Tišina, 11. listopada 2003.

Piše: fra Joso Oršolić

MAJČINSTVO BLAŽENE DJEVICE MARIJE U TIŠINI

Područje današnje župe sv. Petra to je bio prvotni zaštitnik pripadalo je župi odnosno kapelaniji Garevac. Fra Anto Nedić,župnik garevački je 1846.g. kupio današnje zemljište a već 1848. g. osnovana je župa Tišina koja je obuhvaćala sela dijelom garevačke a dijelom toliške župe. Od te godine župa ima svoje Matice. Prvi župnik je bio fra Rafo Ćosić a iza njega fra Anto Nedić od 1849. - 1852. g. On je gospodarske zgrade adaptirao za župni stan.

Župnik fra Ilija Lacić je izgradio župni stan 1886. g., koji je bio u upotrebi sve do 1931. g. kada je domaći sin fra Mirko Brandić sagradio novi na kat za ono vrijeme lijep i funkcionalan župni stan. Ta kuća je služil blizu sedamdest godina kada je fra Marko Kobaš izgradio današnji novi koji je u domovinskom ratu teško stradao, devastiran, ostali su čitavi samo zidovi.

Prva crkva u Tišini od 'tvrdog materijala' sagrađena je 1874. g za župnikovanja fra Mate Živkovića. Za svoje vrijeme bila je solidno izgradena i održala se skoro sto godina. Župa je postala sve napučenija doseljavanjem iz Slavonije i prirodnim priraštajem... Poslije Drugog svjetskog rata standard života se povećavao, župljani su kao i mnogi drugi krenuli 'trbuhom za kruhom' u inozemstvo. Stekle su se mogućnosti za, izgradnju nove crkve. Stara je bila trošna i pretjesna. Od 1970. - 1973. godine za. župnikovanja fra Valerija Jurića izgrađena je nova. U sklopu crkve je i vjeronaučna dvorana. Iz tog poslijeratnog perioda datira i promjena zaštitnika crkve. Naime, na Petrovo je tradicionalno u Šamcu godišnji vašar.U skladu s crkvenim propisima župa je stavljena pod zaštitu Majčinstva Bl. Dj. Marije. 70. tih godina prošlog stoljeća župa je brojila preko četiri tisuće duša pa je uz župnika redovito pastorizirao i pomoćnik, kapelan. Za vrijeme domovinskog rata kao i župni stan i crkva je teško stradala. Ostali su samo zidovi i željezni krovni nosači. Zvonik , sagaden za fra Maraka Kobaša porušen je do temelja.

U župi su prije domovinskog rata služile časne sestre franjevke hrvatsko bosanske provincije Krista Kralja. Radile su kao katehistice i u domaćonstvu. Sve ratno i poratno vrijeme bili su usmjereni nastojanjima da se župa ne ugasi. Prilagođeno današnjoj situaciji, kada je velika većina raseljena u izbjeglištu danas se radi na duhovnoj i materijalnoj obnovi župe.

Trenutno u župi ima oko 120 obitelji (250 osoba). Svi su oni povratnici i stanuju u svojim obnovljenim kućama.

Ovako je u župi izgledalo kroz povijest i mnogo godina nakon rata. Ali ovogodišnji patron ipak ima jedno novo obilježje. Naime, konačno se nakon dvanaest godina progona i lutanja župa Tišina barem djelomično našla na okupu. Sabrala nas je ljubav nebeske majke čiji patron župa i slavi 11. listopada. Mnogo godina nakon ratnih stradanja Majka nije uspijevala sabrati svoje sinove. Konačno joj je to uspjelo ove godine. U pomoć je pozvan Vinko, kardinal, Puljić koji je predvodio misno slavlje, svećenici okolnih župa sa svojim vjernicima koji su hodočastili u Tišinu, te predstavnici općinskih i županijskih vlasti županije Posavske, a i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH dr. Josip Vrbošić. Njihova prisutnost, vjerujemo, bit će mnogima ohrabrenje da u Tišini treba graditi život. Na misno slavlje ispred još uvijek devastirane crkve na tek malo uređenom crkvenom dvorištu sabralo se oko tri tisuće vjernika. A ručak za sve su upriličili domaći vjernici uz pomoć dobrotvora iz okolnih župa ispred tek djelomično obnovljene župne kuće u koju se župnik namjerava useliti ove zime.

U svojoj propovijedi kardinal je spomenuo vrijednost života i pravo na život te naglasio da nitko nema pravo uskraćivati mjesto na koje nas je popstavila Božja providnost. „Nikoga ne nagovaram, ali potičem da živimo tamo gdje smo nikli i ponikli i neka nam nikada ne bude teško, makar i iznova, izgrađivati svoje, jer nam je to pravo i dužnost.“

Za vrijeme ručka župniku fra Josi Oršoliću i vjernicima patron su čestitali: fra Blaž Marković, gvardijan samostana, Božo Ninković, predsjednik skupštine općine Bos. Šamac, don Marinko Jelečević, domaći svećenik na službi u Poluči, gosp. Mijo Mijić doministar športa i kulture, u ime vlasti županije Posavske, fra Marijan Karaula, definitor, gosp. Dr. Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Vinko kardinal Puljić, te mnogi drugi.

Nakon svečanog ručka u kojem je dominiralo zajedništvo i radost susreta slavlje je nastavljeno uz pjesmu i igru. Vjerujemo da su svi osjetili ljepotu Tišine koja zove svoje žitelje i prijatelje.

  • Patron župe 2013. Patron župe 2013.
  • Patron župe 2011. Patron župe 2011.
  • Patron župe 2010. Patron župe 2010.
  • Patron župe 2009. Patron župe 2009.
  • Patron župe 2008. Patron župe 2008.
  • Patron župe 2007. Patron župe 2007.
  • Patron župe 2006. Patron župe 2006.
  • Patron župe 2005. Patron župe 2005.
  • Patron župe 2004. Patron župe 2004.