Obilježeno četrdeset godina svećeništva don Mije Blažanovića

U nedjelju 15.7.2018., na platou ispred kapelice svetog Ante u Donjem Hasiću, svetom misom zahvalnicom obilježeno je četrdeset godina svećeništva don Mije Blažanovića.

Piše: Željko Brandić

U nedjelju, 15.7.2018. na platou ispred kapelice svetog Ante u Donjem Hasiću, don Mijo-Mišo Blažanović svetom je misom zahvalnicom proslavio svoju 40-tu obljetnicu svećeništva. Po lijepom i ugodnom vremenu, ispod pomalo oblačnog ali ipak plavog posavskog neba okupilo se tristotinjak Hasićana i gostiju.

Kako je lijepo bilo vidjeti naše selo okupano radošću! Kako je malo potrebno da ovo naše malo, ali prekrasno selo zasja u svojoj ljepoti! I jeste, sjalo je to naše selo, zahvaljujući svim ovim krasnim ljudima koji su došli, sjalo je zahvaljujući velikoj ljubavi i radosti koja je zračila sa lica svih prisutnih! Pogledajte samo te slike! Radost, ljubav, sreća i ispunjenosti na licima svih okupljenih!

Jubilarnoj svetoj misi prisustvovali su, uz župljane tišinske župe, i članovi don Mijine obitelji, te kolege svećenici.

Uvodnu riječ i pozdravni govor održao je naš tišinski župnik fra Stjepan Živković, zahvaljujući don Miji za požrtvovno i nesebično propovijedanje i širenje Božje Riječi, a prigodnu propovijed izrekao je prof. dr. Niko Tunjić, direktor Salezijanske gimnazije u Rijeci.

Obraćajući se prisutnima, don Mijo je, zahvaljujući Bogu za sve: za dobro i za ono manje dobro što ga je snašlo, među ostalim izrekao i riječi zahvale svima koji su se odazvali njegovom pozivu na proslavu a posebno se zahvalio onima koji su doprinijeli uspješnoj organizaciji proslave. I zaista, bila je to prekrasna proslava, s puno radosti i veselja, u ozračju kakvog se samo u Hasiću može doživjeti!

U završnoj riječi, don Mijo je pozvao sve Hasićane da ne zaborave rodni kraj, da što češće dođu u svoj zavičaj, u svoj Hasić, a i on sam će se, obećao je, potruditi i dolaziti još češće nego dosad. Naravno, i pomagati kolikogod je moguće! Ovom prigodom don Mijo je MZ Donji Hasić donirao 2000 eura namijenjenih izgradnji nove kapelice kod arterca, koja će biti i veća i ljepša nego sadašnja! Također, za uređenje i održavanje groblja don Mijo je donirao 50 eura, za predstojeći nogometni turnir 100 eura, a za svakog svetog Antu u Gornjem i Donjem Hasiću najstarija ženska i muška osoba dobit će po 25 eura. Namjera mu je financirati i neke inicijative ili projekte i u budućnosti!

Nakon svete mise za sve prisutne je, pod šatorom postavljenim iza škole u Donjem Hasiću, organiziran ručak i okrjepa (obilje hrane i pića, a posebna poslastica bili su slavljenička torta i domaći kolači specijalno napravljeni za ovu prigodu!). Naravno, i tamo je bilo i darova i darivanja: u znak zahvalnosti don Mijo je svim povratničkim kućama u Hasićima darovao po jednu unikatnu sliku svetog Ante - Padovanskog za Gornjane i Pustinjaka za Donjane, a i sam je primio mnoštvo darova (npr. posebno izrađenu štolu, dar obitelji Šušnjara. Štolu je izradila Marija Šušnjara vrsna švelja (krojačica) iz Jasenska kod Sinja). Kako je, ustvari, sve izgledalo saznat ćete ako pogledate slike i video-snimke koje donosimo u nastavku (napomena: zbog velikog broja slika i video zapisa, stranica se otvara malo sporije - stoga, imajte strpljenja:-).

VIDEO

Don Mijo Blažanović Mišo rođen je 26.2.1950. godine u Donjem Hasiću, od oca Ante i majke Ane rođene Barišić.

1965. godine, u dobi od 15 godina, odlazi u Rijeku gdje pohađa Salezijansku klasičnu gimnaziju, a školovanje je nastavio na teološkom fakultetu u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 25.6.1978. u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije po rukama kardinala Franje Kuharića. Mladu misu proslavio je 6.8.1978. u župnoj crkvi u Hrvatskoj Tišini.

23.2.1992. imenovan je za župnika u Wimmentalu (Njemačka), gdje već 26 godina predano naviješta radosnu vijest i služi bližnjima.