11. susret povratnika, 9.12.2011.

Kada ćete, poštovani načelniče Miniću, odati počast nevinim žrtvama, sugradjanima hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni u logoru Magazin u Crkvini?Možete li barem simboličkim činom polaganja vijenca dati do znanja svojim hrvatskim sugrađanima da se vlast, kojoj ste vi na čelu, uistinu odmaknula od ideologije onih koji su počinili taj strašan zločin?

Piše: Nada Koturić

U povratničkom Gornjem Hasiću (općina Šamac), u novoobnovljenoj školi, neumorni animator događanja u toj posavskoj župi fra Joso Oršolić, već 11-ti put za redom organizira susret povratnika. Namjera mu je svakih šest mjeseci progovorili o onome što je urađeno, što im valja činiti, uputiti obavezan pogled iz župnog ureda sa pohvalom onima koji im pomažu ali i oštricom kritike prema onima do kojih ne dolaze povratnički problemi. U početku takvih susreta okupljali su se povratnici u prostorima gdje nije bilo niti prozora i tek sa ponekim gostom. Danas, popis je gostiju puno veći, a broj povratnika nije značajnije povećan. U Župi Hrvatska Tišina u pet sela tek je oko 500 povratnika. Škola u Gornjem Hasiću (kao i u ostalim mjestima gdje su obnovljeni takvi objekti) spremna je primiti one zbog kojih je objekt i obnovljen – djecu. Ipak, i dalje se u toj školi ne čuje dječji smijeh. Okupljaju se jedino povratnici koji su uglavnom osobe treće životne dobi.

Nema mladih obitelji

- Nema mladih obitelji u župi Hrvatska Tišina, dakle, nema niti djece koja bi ispunila radošću ove prostore. Susretom želimo uvijek animirati javnost prema svim povratničkim problemima. Najviše želim istaknuti ove povratnike koji su se vratili u župu. Iako su to uglavnom stare osobe, ipak su tu, rade koliko mogu, često i iznad svojih objektivnih mogućnosti, i župa živi. Upravo oni otvaraju mogućnosti za one koji se žele vratiti u Posavinu. Infrastruktura mjesta i obnova idu usporedo, župa se obnavlja, značajni su pomaci ali još je puno toga što treba uraditi. Ovim susretima upravo želimo potaknuti održivost povratka, ističe fra Joso Oršolić. U godini na izmaku, zaključuje župnik, u ovoj župi mnoga su obećanja ostala mrtvo slovo na papiru, obećanja je uvijek puno ali malo onoga što se praktično čini.

Projekti održivog povratka

– U osam povratničkih sela općine Šamac, kazao je Đuro Ivanović, u posljednje tri godine u infratsrkturne projekte uloženo oko 1.300.000 KM. Kroz razgovor sa povratnicima tog posavskog područja doznajemo kako su njihova očekivanja usmjerena prije svega prema konkretnim projektima kojima bi se stvorila radna mjesta i uz koje bi mogli živjeti od svojega rada umjesto da očekuju socijalnu pomoć. Jedan od takvih projekata, vjerojatno i prvi takve vrste jeste projekt iz poljoprivrede. Povratnici očekuju dobivanje plastenika, strojeva za poljoprivredi, pokretanje proizvodnje u jednoj mini stolariji kojim bi posao dobila mlada povratnička obitelj Bartolović sa dvoje djece. Ipak ne žele, kažu nam, unaprijed govoriti jer puno je bilo obećanja koja nisu postala realnost pa tek kada projekt zaživi, obećali su, među prvima nas zovu u goste.

"Provokativna" pitanja

Kao što je za povratnike prioritet obnova i projekti održivog povratka, tako je za nas riječ povratnika na Susretima prioritet. Zamjećujemo sve manje vremena koje im se daje za njihova pitanja. Nedopustivo su ih sveli na pisane upite zaboravljajući da ih većina zaboravlja pisati. Najrječitiviji su ipak uputiti nekoliko pitanja načelniku Šamca Savi Minić. -Sramotno je da u policiji radi onaj tko nas je u logoru tukao, u općini Šamac ne poštuje se dvojezičnost i latinično pismo kod službenih oznaka, na terenu gdje su naše međe sve više ih pomjeraju nama na štetu, šume nam sijeku, električna mreža još je na čekanju, neka su od postavljenih pitanja. Njih je načelnik Minić smatrao neumjesnim jer tvrdi, nisu u nadležnosti općinske uprave, shvatio ih je kao provokaciju a načinom odgovora umanjio je svaku želju kod povratnika za postavljanjem drugih pitanja. Za idućih šest mjeseci komunikacija s povratnicima , nadamo se, bit će ipak na višem stupnju tolerantnosti.

Pitanja načelniku općine Bosanski Šamac, gospodinu Savi Miniću:

Željko B. iz Donjeg Hasića

1. pitanje:

Poštovani načelniče Miniću!

Ovim pitanjem ne želim prizivati gorčinu. Želim samo jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine, kako god ta istina koji put gorka bila.
Sve važne životne postavke izgradnje mira - suživot, praštanje, pomirenje i vraćanje povjerenja - počivaju na temeljima istine. Samo istina oslobađa prostor vraćanja povjerenja među ljudima i narodima.

A istina je da je nad Vašim sugrađanima hrvatske nacionalnosti izvršen zločin.

Dozvolite da vas podsjetim: 6.12.2011. navršilo se tri godine od dana kada je otkrivena masovna grobnica u Crkvini, sa posmrtnim ostatcima ljudi pobijenih 7. svibnja 1992. u logoru „Magacin“ u Crkvini.

Nitko dobronamjeran ne može biti protiv osude zločina i odavanja počasti nevinim žrtvama, koje god nacionalnosti bili. Žrtva je žrtva, i zločin je zločin, neovisno o tome tko ga je počinio.

Vjerujem da ste i vi dobronamjeran čovjek i stoga vam postavljam pitanje:

Kada ćete odati počast nevinim žrtvama, sugradjanima hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni u logoru Magazin u Crkvini?

Možete li barem simboličkim činom polaganja vijenca dati do znanja svojim hrvatskim sugrađanima da se vlast, kojoj ste vi na čelu, uistinu odmaknula od ideologije onih koji su počinili taj strašan zločin?

Tim činom pokazali biste dobru volju i spremnost na dijalog, koji je itekako važan za suživot na ovom prostoru.

Istovremeno biste napravili i veliki iskorak prema pomirenju i vraćanju međusobnog povjerenja među građanima općine kojoj ste na čelu.

Zahvaljujem na Vašem odgovoru!

2. pitanje:

Kada ćete svojim sugrađanima hrvatske nacionalnosti uputiti JAVNI POZIV da se vrate tamo odakle su protjerani, dakle u općinu kojoj ste vi na čelu? Svih ovih godina od kako participirate u vlasti taj poziv nismo čuli, a željeli bismo ga čuti.

Kada ćete otići u Republiku Hrvatsku, u općinu Kukuruzari, gdje se nalazi većina vaših izbjeglih sugrađana, kako biste im na licu mjesta i osobno uputili poruku da su danas dobro došli tamo odakle su devedesetih protjerani?

Tim činom pokazali biste da se ograđujete od one politike koja je vaše sugrađane hrvatske nacionalnosti dovela pred sam rub ponora, a istodobno ćete im dati do znanja da vlast kojoj ste vi na čelu nije baštinik politike koja je i dovela do tog zločina. Zahvaljujem na odgovoru!

3. pitanje:

Postoje li u općini ikakvi planovi vezani za poticanje povratka Vaših protjeranih sugrađana hrvatske nacionalnosti? Ako postoje, možete li ukratko reći kakav im je sadržaj i kako se provode, a ako ne postoje, zašto i kada će takvi planovi ugledati svjetlo dana?

Pitanje predstavniku Vlade RS-a:

Pero K. iz Donjeg Hasića

Pitanje: Zakon o premjeru i katastru RS -KAKO ĆE NOVOPREDLOŽENI ZAKON UTICATI NA IMOVINU HRVATA POSAVINE? Molimo detaljnija pojašnjenja! -u kojoj je fazi donošenje istog?

Pitanje predstavnicima vlasti RS-a, Savi Miniću i Perici Krstanoviću:

Josipa T. iz Gornjeg Hasića

Pitanje: Što se ispunilo od obećanog od prošlog susreta povratnika? Zašto su table od Kruškovog Polja, Tursinovca i Srpske Tišine samo na ćirilici, a one u Hasiću i na latinici i ćirilici? Ako može pisati u Hasiću na ćirilici onda bi trebalo i u ovim selima pisati na latinici!? Kako Simo Zarić može još uvijek biti zamjenik načelnika kad se na prošlom susretu reklo da ne može biti i zašto je Slobodan Vakić - Žvaka još uvijek u policiji kad je tukao Hrvate dok su bili u logoru? Hoće li ikad proći rasvjeta i kroz naša sela jer nam to obećavate od kad ste došli prvi put na Susret povratnika? Kako to da rasvjeta i vodovod prolaze samo kroz srpska sela. Kada će na red doći hrvatska?

ZAR BAŠ TAKO MORA BITI?!

Piše: Miroslav Baotić

Prolazeći kroz Hrvatsku Tišinu danas, 4. studenog 2011. uživao sam u prekrasnom danu koji je na 10 Celzijevih stupnjeva, neuobičajenih za ovo doba godine, pokazivao svu ljepotu i raskoš ovog kraja.

Uživao sam u tom miru i suncu, uživao sam jer je sa mnom bila moja kćerkica koja nema niti četiri godine pa tako i ne zna što se ovdje sve dogodilo u zadnja dva desetljeća. Bio sam sretan jer smo se nakon sv. mise igrali kod fra Jose u župnom dvorištu na vrtuljku kojeg ona pamti uvijek igrajući se na njemu svakim našim posjetom Hrvatskoj Tišini. Uživao sam jer smo se već navikli da ne vidimo što je ružno, da prolazimo pored ruševina i zgarišta kao da ona i nisu tu… A tu su. Itekako su tu.

Na povratku, nešto me je ponukalo da se provozamo do Novog sela pa i do Hasića; da napravim koju fotografiju i tako iskoristim ovaj sunčan dan.

U misli su mi dolazili prilozi objavljeni na ovoj web stranici. Ponajprije onaj „Nemojmo pljuvati sami po sebi“. Fotografirajući ove naše ruševine i zgarišta obiteljskih domova, mislio sam nešto napisati dotičnom gospodinu koji bi rušio i gazio…..no, odustao sam. Župnik mu je već sve lijepo odgovorio.

A i fotografije imaju svoju, neku posebnu priču…

U petak, 9. prosinca bit će 11. susret povratnika. Volio bih kada bi ove fotografije pogledali i svi oni političari koji će tog dana doći u Hasić, vjerojatno isti oni koji su bili i na prethodnom, 10. susretu. Što se obećalo, a što napravilo…?! Uz ove fotografije samo jedno je pitanje: ZAR BAŠ TAKO MORA BITI?!

To je pitanje upućeno i tim političarima, a i onima koji već dugo nisu posjetili svoj rodni kraj, svoju župu, svoje pradjedovsko ognjište, koje je poput ovih „kuća“ na fotografijama, toliko zaraslo u šiblje i korov do neprepoznatljivosti.

ZAR BAŠ TAKO MORA BITI?!

 • 15. susret povratnika, 12.12.2014. 15. susret povratnika, 12.12.2014.
 • 14. susret povratnika, prosinac 2013. 14. susret povratnika, prosinac 2013.
 • 13. susret povratnika, lipanj 2013. 13. susret povratnika, lipanj 2013.
 • 12. susret povratnika, 11.6.2012. 12. susret povratnika, 11.6.2012.
 • 10. susret povratnika, 11.6.2011. 10. susret povratnika, 11.6.2011.
 • 9. susret povratnika, 9.12.2010. 9. susret povratnika, 9.12.2010.
 • 8. susret povratnika, 10.6.2010. 8. susret povratnika, 10.6.2010.
 • 7. susret povratnika, 12.12.2009. 7. susret povratnika, 12.12.2009.
 • 6. susret povratnika, 5.6.2009. 6. susret povratnika, 5.6.2009.
 • 5. susret povratnika, lipanj 2008. 5. susret povratnika, lipanj 2008.
 • 4. susret povratnika, 11.6.2008. 4. susret povratnika, 11.6.2008.
 • 2. susret povratnika, 8.6.2007. 2. susret povratnika, 8.6.2007.