Fra Ivo Pavić obranio doktorsku disertaciju

Rim, 8. lipnja 2011.

Piše: fra Joso Oršolić

Fra Ivo Pavić, OFM, rođen je 1965. godine u Hrvatskoj Tišini kraj Bosanskog Šamca gdje je pohađao srednju školu. U 24. godini života čuo je Gospodinov glas: Bit ćeš moj svećenik. Odmah se odazvao i javio u Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu, iako je već radio u tvornici i nije razmišljao o duhovnom zvanju. Stupio je u postulaturu u franjevačku gimnaziju u Visokom 1988., i u novicijat u Sarajevu 1989.

Nakon novicijata i prve godine studija bio je za vrijeme rata tri godine u Samoboru i Austriji. U progonstvu je 1995. položio i vječne redovnićke zavjete. Kardinal Vinko Puljić zaredio ga je za đakona 1996. i za svećenika 1997. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu 2000. godine. Bio je župni vikar u Rumbocima, Uskoplju, Tuzli i Tolisi.

Službu nove evangelizacije započeo je 2000. godine. Držao je duhovne obnove u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, u župama i hrvatskim misijama u mnogim gradovima Njemačke, Švicarske, Austrije, Italije i u New Yorku. Posvuda gdje je propovijedao nikle su molitvene zajednice.

U Tolisi je fra Ivo osnovao molitvenu zajednicu Dva srca koja je sudjelovala u organizaciji tjednih i kasnije mjesečnih molitvenih susreta na kojima je od 2003. prisustvovalo na tisuće vjernika iz cijeloga svijeta. Na posljednji susret u kolovozu 2005. došlo je u Tolisu, po velikoj kiši, preko trideset tisuća ljudi.

Nakon toga iz Tolise odlazi na Institut za duhovnost Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, te 2007. godine magistira s temom «Ozdravljenje po molitvi». Ovim radom je ujedno proslavio i desetogodišnjicu svoga svećeništva.

Mr. sc. fra Ivo Pavić, član franjevačke provincije BOSNA SREBRENA i sin naše župe, 8. lipnja 2011. godine obranio je doktorsku disertaciju pri Institutu za duhovnost na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu na talijanskom jeziku pod naslovom "Il Battesimo nello Spirito Santo nella Chiesa con riferimento particolare al contesto della Croazia e Bosnia ed Erzegovina" (Krštenje u Duhu Svetom u Crkvi s posebnim osvrtom na kontekst u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini) i time stekao akademski stupanj doktora znanosti.

Fra Ivo je doktorat radio kod profesora dr. Fabrizio Pieri, a u komisiji su bili i dr. AntonWitwer i dr. Mihaly Szentmartoni predstojnik Instituta za duhovnost Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu.

Najiskrenije čestitamo i želimo još puno uspjeha u daljnjem znanstvenom radu!