Molitveni susret 11. travnja 2010.

Sveta misa za bolesnike i medicinske djelatnike

Hrvatska Tišina, 11. travnja 2010.

Piše: Miroslav Baotić

Svetu misu za bolesnike ovog mjeseca predvodio je čuvar svetišta Majke Božje Olovske fra Gabrijel Tomić.

Na samom početku svete mise, čestitavši Uskrs, fra Gabrijel je kazao kako svi mi moramo biti „USKRSONOŠE“ po uzoru na apostole, poput svetih otaca, kao naši blaženici i sveci.

U propovijedi je o toj misli govorio na način da vjernici koji idu u crkvu trebaju, posebno u ovo milosno vrijeme, biti prenositelji te radosne vijesti o Uskrslom Gospodinu onima koji za to još nisu čuli ili ne vjeruju, da budemo uskrsonoše kao Marija Magdalena. Ohrabrio nas je da se ne bojimo to biti jer smo mi ista krvna grupa sa Isusom Kristom i da nam sve prepreke i zla ovoga svijeta ništa ne mogu. Po svojoj vjeri u uskrsnuće trebamo se razlikovati od onih koji ne vjeruju i da tu snagu koristimo.

Na osobit način u molitvi vjernika, fra Gabrijel je molio zagovor naših USKRSONOŠA koji su proglašeni blaženima i svetima ili će to tek biti, za koje on, kao i mi, trebamo moliti jer su za svoga života svjedočili svoju vjeru i predanost Isusu i bili pravi USKRSONOŠE nama za primjer.

Od nekih za koje je molio spomenut ćemo:

Bosanska kraljica Katarina koja nije bila gospodarica svom narodu, nego sluškinja – bila je trećoredica. Osobno je svojom rukom vezla oltarnike za Olovsku crkvu. Ona je uvijek bila štovana u našem narodu. Kada je 1463. g. otišla, po riječima fra Gabrijela, odlazi i Bosna i Hercegovina, a kada joj se vrate u Kraljevu Sutjesku i Bosna i Hercegovina će se početi vraćati sebi a ne više raseljavati.

Fra Šimun Filipović, koji je rođen u Dubravama, čiju su beatifikaciju još prije 200 godina pokrenuli vjernici u Italiji.

Fra Lovro Milanović, sahranjen u Turiću – kojeg je ubio Mujo Arnaut jer mu se nije htio pokloniti, a nije htio jer se vraćao od bolesnika za kog se molio i sobom je nosio Presveto i kazao kako se samo Gospodinu klanja.

Fra Ljudevit Zloušić, Varešanin kojeg časte i muslimani a čiji je grob u Olovskoj crkvi.

Fra Anđelo Zvjezdović koji hrabro ode Fati II. 1465.g. i kaza mu: „Što će ti zemlja kad junema tko obrađivati?“, te i odgovor dobi: „Mora da si i dobar čovjek kad si tako hrabar“,

pa mu dade ZELENU DOLMU i napiše ADNAMU – povelju o slobodi ispovijedanja svoje vjere.

Fra Lovro Karaula koji je pokopan Gorici Livnu.

Fra Augustin Augustinović iz župe Dubrave, selo Prijedor. U svetoj zemlji doktorirao biblikum, a život i službu proveo u Venezueli. Na sahrani mu je nazočilo oko 25000 vjernika, a nakon pet godina država i Crkva pokrenuli su proces beatifikacije.

Fra Josip Ciglić mladomisnik iz Kraljeve Sutjeske poslan u Tramošnicu kojeg Turci ubiše putem.

Fra Josip Valenta Bihaćki župnik kojeg Turci optužiše da šuruje s Austrijom – živa ga rezali i bacali paščadi.

Fra Franjo Zubić čiji grob obilaze vjernici svakog mladog utorka u župi Vučići kod Travnika.

Fra Vjeko Ćurić ubijeni misionar u Ruandi.

Fra Stjepan Barišić kojeg su ubili partizani, a sahranjen je u župi Uzdol kod Prozora gdje o zadnjoj suboti u srpnju hodočaste mnogi vjernici.

Fra Bonifacije Pavletić, Manuela Matioli – FSR, Franjevci mučenici Širokog Brijega, Petar Barbarić, Fra Anto Antić, Fra Aleksa Benegar, Drinske mučenice, Ivan Merc, Marija od Propetog, Alojzije Stepinac, Majka Terezija, Ivan Pavao II.

Na kraju svete mise župnik fra Joso Oršolić je zahvalio svim hodočasnicima koji su došli na molitvu Gospi Tišinskoj i pozvao ih da ponovno dođu i u mjesecu svibnju kada će opet biti molitva i blagoslov za sve bolesnike.

Fra Gabrijel je završnu molitvu i blagoslov upotpunio

ISPOVJEŠĆU VJERE HRVATA KATOLIKA

Čvrsto vjerujemo u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Životom želimo

potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski

zavjet vjere u Isusa Krista i vjernost Katoličkoj crkvi. Svoju odluku

polažem u bezgrešno Srce presvete Bogorodice Marije. Amen.

Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru

i hrvatski dom!

„USKRSONOŠE“ u župi Majčinstva BDM, Hrvatska Tišina

Na Uskrsni ponedjeljak večernju svetu misu predvodio je fra Ivo Pavić, sin ove župe. Nazočni su bili domaći župljani ali i brojni hodočasnici koji redovito dolaze u ovu Marijinu crkvu utažiti svoju duhovnu žeđ.

U duhovnoj pripravi fra Ivo je govorio o kršćanskoj snazi koja se očituje u čistoći kako svećenika tako i nas laika, a koju nam daruje Proslavljeni Krist. Pozvao nas je da se radujemo jer je kršćanstvo religija radosti koju nam je dao Uskrsli Gospodin; napomenuvši još kako evanđelje znači radost odnosno radosna vijest.

Na samom početku župnik fra Joso Oršolić pozdravio je sve nazočne zaželjevši im sretan i blagoslovljen Uskrs: „USKRSNU ISUS DOISTA, ALELUJA, ALELUJA!“, te ih je pozvao da u euharistijsko slavlje uključe sve svoje osobne potrebe, da mole za ono što im je u tom trenutku najpotrebnije zahvaljujući Uskrslom Gospodinu na svim darovima i milostima koje nam daje osobito u ove dane.

U homiliji fra Ivo je govorio o Uskrsnim istinama: o praznom grobu, o Isusovim ukazanjima koja su se događala četrdeset dana, o vjeri apostola koja je temelj i našeg vjerovanja u uskrsnuće i o našem uskrsnuću – predivnoj istini u koju vjerujemo. Napomenuo je da klicu Uskrsnuća posjedujemo već sada, u svetoj misi, u svetoj pričesti - Isus Krist Uskrsli nam dolazi. On nas poučava u svojoj riječi, dolazi nam u svakoj euharistiji.

Spomenuo je još da svi kršćani vjeruju da je Isus umro na križu, da je uskrsnuo, da je Bog i Gospodin, da je uzašao na nebo, ali da mi katolici vjerujemo i puno više od toga. Mi vjerujemo da Uskrslog Gospodina Isusa Krista možemo primiti u svoje srce u svetoj pričesti u kojoj nam uvijek dolazi, da je Uskrs svaki dan – svaki put kad dolazimo na svetu misu. Kad god slavimo svetu misu Uskrsli Isus nam dolazi u posvećenom kruhu i vinu koje je Njegovo tijelo i krv – jer je Njegovo tijelo po uskrsnuću proslavljeno i može nam tako dolaziti. Tako mi primajući sv. pričest primamo Isusovo tijelo i krv u svoje tijelo, tada se Isusova krv miješa sa našom krvlju i u tome je snaga Uskrslog u nama.

Zato je napomenuo kako je važno da dolazimo na svete mise, da slušamo Riječ Božju, da primamo sv. pričest. Mnogi kršćani koji ne dolaze na sv. misu , ne pričešćuju se ili se pak nedostojno pričešćuju – nemaju snage u životu, nemaju snage jer nemaju Uskrslog Isusa u svojim životima. Bitno je i prevažno, kazao je fra Ivo, da se s vjerom pričešćujemo i da to činimo što češće jer ćemo tada ozdravljati, djeca i mladi će bolje učiti u školi. Oni vjernici koji se češće pričešćuju, osobito djeca i mladi, sigurniji su, ljepši su, ne boje se, a ako se pričešćujemo nedostojno ili u grijehu onda se možemo razboljeti.

Zato molimo Uskrslog Gospodina da nas sve zahvati svojom ljubavlju i da nam umnoži vjeru u Njegovu prisutnost i da je On živ među nama.

Jer, brate i sestro, ako je Isusov grob u Jeruzalemu prazan, gdje je onda Isus? Onda je svugdje po svijetu, onda je među nama, u našim crkvama, u našim župama i sada ovdje među nama u Hrvatskoj Tišini. Isti je to Isus koji je propovijedao Galilejom, koji je umro na križu, koji je uskrsnuo; On je među nama, sa svojim narodom i On nas želi dotaknuti, Isus nas želi susresti.

Ovu propovijed fra Ivo je završio riječima da je sveta pričest (koja slijedi) idealna prigoda za sve nas da susretnemo Isusa Krista, da za vrijeme svete pričesti zamolimo Isusa da nas ispuni svojom ljubavlju, tako da svi danas, kad završi sveta misa, možemo reći ljudima, koji nisu bili na misi u Hrvatskoj Tišini, danas smo susreli Uskrslog Gospodina!

 • Molitveni susret 11. srpnja 2012. Molitveni susret 11. srpnja 2012.
 • Molitveni susret 9. travnja 2012. Molitveni susret 9. travnja 2012.
 • Molitveni susret 11. ožujka 2012. Molitveni susret 11. ožujka 2012.
 • Molitveni susret 11. veljače 2012. Molitveni susret 11. veljače 2012.
 • Molitveni susret 11. listopada 2011. Molitveni susret 11. listopada 2011.
 • Molitveni susret 28. travnja 2011. Molitveni susret 28. travnja 2011.
 • Molitveni susret 11. travnja 2011. Molitveni susret 11. travnja 2011.
 • Molitveni susret 11. ožujka 2011. Molitveni susret 11. ožujka 2011.
 • Molitveni susret 11. veljače 2011. Molitveni susret 11. veljače 2011.
 • Molitveni susret 22. rujna 2010. Molitveni susret 22. rujna 2010.
 • Molitveni susret 11. kolovoza 2010. Molitveni susret 11. kolovoza 2010.
 • Molitveni susret 12. srpnja 2010. Molitveni susret 12. srpnja 2010.
 • Molitveni susret 11. ožujka 2010. Molitveni susret 11. ožujka 2010.
 • Molitveni susret 11. kolovoza 2008. Molitveni susret 11. kolovoza 2008.
 • Deset tisuća vjernika na misnom slavlju u Hrvatskoj Tišini! Deset tisuća vjernika na misnom slavlju u Hrvatskoj Tišini!