Molitveni susret 11. ožujka 2012.

Sveta misa za bolesnike i zdravstvene djelatnike

Hrvatska Tišina, 11. ožujka 2012.

Majko Hrvatske Tišine, moli za nas!

Piše: Miroslav Baotić

Majko, ti koja satireš glavu zmiji,

Majko, kraljice obitelji i naših srdaca,

Majko lijepe ljubavi,

Majko Hrvatske Tišine,

Moli za nas.

Danas na 3. korizmenu, Bezimenu nedjelju, slavili smo u župnoj crkvi Majčinstva BDM u Hrvatskoj Tišini tradicionalnu svetu misu za bolesnike i medicinske djelatnike. Sveto euharistijsko slavlje, uz župnika fra Josu Oršolića, predvodio je čuvar svetišta Majke Božje Olovske fra Gabrijel Tomić.

U propovijedi, fra Gabrijel se osvrnuo na današnja čitanja, a osobito na evanđelje po Ivanu usporedivši ono Isusovo uže/bič, kojim je potjerao trgovce i nakupce iz hrama, sa „užetom/bičem vjere“, pozvavši nas da tako i mi trebamo načiniti „bič vjere“ te potjerati grijehe, napasti iz svoga srca, iz svoje duše, jer kako je hram/crkva kuća Oca Njegova, tako smo i mi hram Duha Svetoga kako nam govori sveti Pavao. Kazao je, kako inače voli napomenuti u svojim izlaganjima, da smo ista krvna grupa s Isusom Kristom, a ako smo s Njime onda smo i s Ocem Njegovim koji je i naš Otac – i koju milost u svemu tome imamo. A tu milost primamo po svetim sakramentima.

Danas, u ovom milosnom korizmenom vremenu imali smo prigodu primiti tri sveta sakramenta u ovoj svečanoj bolesničkoj misi u Hrvatskoj Tišini: sakrament pomirenja – svetu ispovijed, blagovati Tijelo i Krv Isusovu u svetoj pričesti i primiti sakrament ozdravljenja sveto bolesničko pomazanje.

Dalje je nastavio kazavši da je 2012. godina - GODINA VJERE. Crkva time hoće skrenuti pozornost na reevangelizaciju, na novu evangelizaciju, da oživi Evanđelje Isusa Krista. Kršćani su, slobodno se može kazati, danas otupjeli na ono što moraju imati u svom srcu ne samo mislima nego i djelima u svojim životima.

Ako kršćani ne budu živjeli svoju vjeru, stvari će krenuti još gorim tijekom nego li je sada, životi će postati kompliciraniji nego su sada.

Nije to samo onako deklerativno „godina vjere“ pa da mi formalno samo obavimo neko hodočašće, nekakav post, odricanje ili dobro djelo; ne, moram se ja, moraš se ti dobro ispitati, stati pred sebe i upitati TKO JE ZA MENE ISUS KRIST?

Nije dovoljno reći „Hvaljen Isus i Marija“ nego iza toga treba stajati, svojim životom, radom, razmišljanjem svjedočiti to, oživjeti svoju vjeru. Ona se oživljava i postom i pokorom i molitvom, čitanjem Svetog pisma; branimo se Božjom riječju. Zato je tu korizma da nam pomogne da se pokrenemo, da se okrenemo k Bogu.

Fra Gabrijel se još osvrnuo na početak postupaka za beatifikaciju blagopokojnog kardinala Kuharića, da to nije da se pred sebe treba staviti par minuta i onako samo to preporučit u molitvi već da si te likove, te duhovne veličine koji su živjeli ovdje gdje mi sada živimo, prolazili ovim krajevima gdje mi sada prolazimo, ostavivši tragove za sobom, duhovne tragove, a mi ih trebamo uzeti kao uzore koji nas vode k Isusu, kao uzore koji nam dokazuju da se uz sve teškoće i tjeskobe koje nas muče ipak može ići uzdignute glave i živjeti svoju vjeru. Takvi nam uzori danas pogotovo trebaju.

Potrebne su nam i riječi ohrabrenja pa nas je tako fra Gabrijel podsjetio na one svetoga Pavla ZAR NE ZNATE DA STE HRAM DUHA SVETOGA, moje tijelo, tvoje tijelo, moje srce i tvoje srce brate i sestro, naše cijelo ljudsko kršćansko biće po otajstvu svetoga krštenja postalo je hram Duha Svetoga. I ova je crkva u Tišini hram Duha Svetoga. Prisjetimo se da ju je jesenas uzoriti Vinko kardinal Puljić posvetio pomazujući oltar svetim uljem. Tim se činom na slikovit način htjelo pokazati da je ova crkva hram Duha Svetoga, da je to Crkva Isusa Krista, mjesto susreta Boga s nama i nas s Njim. Tako smo primili i primamo neizmjerni dar, milost posvetnu. I evo nas u prelijepo uređenoj crkvi, a još je veći dar, još je veći ures kršćanska duša/čovjek krštenik po milosti posvetnoj koji se u njoj susreće sa živim Isusom Kristom po svetim sakramentima. Imamo dar vjere, dar nade i dar ljubavi, kada Bog poljubi čovjeka i čovjek uzvrati taj poljubac dogodi se to da čovjek ostane zanesen i ponesen; eto to želi GODINA VJERE , to želi i ova korizma da po toj milosti koju primamo tako i živimo, živimo s uvjerenjem da je naš Bog Isus Krist, srce moga srca, to je svetište oko kojeg je cijeli moj život. I dok je tako u milosti smo i zajedničari svega Božjega. To stanje narušava grijeh, prekida milost i zajedništvo s Bogom. No, u padu ne treba očajavati već se ponovno ustati u sakramentu pomirenja u svetoj ispovijedi.

Ne zaboravimo, kada smo s Bogom, u Njegovoj milosti onda nam sve nedaće, tjeskobe, bolesti, kušnje, samoća, siromaštvo, napuštenost sve nam to izgleda drugačije, sve je nekako lakše podnošljivo. Ta milost nam je neprocjenjivi dar, a Sotona nas tada oblijeće da potamni, da nam prekine taj dar i u naš hram, našu kršćansku dušu, naše tijelo, dolaze razni uljezi kao što smo čuli i u današnjem evanđelju kako su u hram došli trgovci, bankari, prevaranti razni pa je Isus uzeo bič i sve ih istjerao. Tako u nama to zlo, grijeh ulazi i remeti odnos s Bogom, pa onda remeti i odnos između nas bližnjih. Tu nam jedino Isus može pomoći po otajstvu sakramenta pomirenja – svetoj ispovijedi, pa korizma i jest za to da se pripravimo i temeljito ispovjedimo, sve ono što je poremećeno i pomućeno da se ispravi i ispere, izbistri da sve stavimo na pravo mjesto.

Ispitajmo savjest svaki dan; korizma je vrijeme molitve, vrijeme odricanja, vrijeme tišine, vrijeme pokore ali i vrijeme čitanja Svetoga pisma i razmišljanja TKO JE ZA MENE ISUS KRIST I MOGU LI IĆI KROZ ŽIVOT A DA NISAM S NJIM I ON SAMNOM.

Tim je riječima fra Gabrijel završio propovijed, a na kraju svete mise, nakon udjeljivanja sakramenta bolesničkog pomazanja još jednom se sjetio blagopokojnog kardinala Kuharića iz 1976. godine u Ninu nedaleko Zadra, kada se slavila godina vjernika ali i mnoštvo drugih stvari povezanosti hrvatskih vjernika sa Rimom, sa Svetom stolicom. Tada je preko pola milijuna križeva, zavjetnih križeva podijeljeno na kojima je pisalo: „Hrvat Katolik štuje Boga i nedjeljom slavi svetu misu“, a kardinal Kuharić tada je dao ISPOVIJET VJERE HRVATA KATOLIKA koja se moli svaku večer. Izmolivši tu molitvu i udijelivši svečani misni blagoslov završila je ova sveta misa, a župnik je zahvalio svima koji su i ove večeri hodočastili Gospi Tišinskoj i na kraju izmolio s vjernicima pozdrav Gospi Anđeo Gospodnji.

Kako ne bi pala u zaborav ova prekrasna molitva i mi ćemo je ponovno objaviti ovom prigodom na našoj stranici isto kao i današnja misna čitanja koja smo sigurno već puno puta čuli i čitali, ali možda nam nisu u potpunosti SJELA u srca pa ih stog nije loše ponoviti. Svakako preporučujemo da u župnom listiću, koji se redovno objavljuje na naslovnici stranice, pročitate i župnikovu misao vezanu za čitanja ove nedjelje.

Ispovijest vjere Hrvata katolika

Čvrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.

Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom

i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet

vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi.

Svoju odluku polažem u Bezgrešno Srce Presvete Bogorodice Marije.

Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj,

čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom.

Amen.

 • Molitveni susret 11. srpnja 2012. Molitveni susret 11. srpnja 2012.
 • Molitveni susret 9. travnja 2012. Molitveni susret 9. travnja 2012.
 • Molitveni susret 11. veljače 2012. Molitveni susret 11. veljače 2012.
 • Molitveni susret 11. listopada 2011. Molitveni susret 11. listopada 2011.
 • Molitveni susret 28. travnja 2011. Molitveni susret 28. travnja 2011.
 • Molitveni susret 11. travnja 2011. Molitveni susret 11. travnja 2011.
 • Molitveni susret 11. ožujka 2011. Molitveni susret 11. ožujka 2011.
 • Molitveni susret 11. veljače 2011. Molitveni susret 11. veljače 2011.
 • Molitveni susret 22. rujna 2010. Molitveni susret 22. rujna 2010.
 • Molitveni susret 11. kolovoza 2010. Molitveni susret 11. kolovoza 2010.
 • Molitveni susret 12. srpnja 2010. Molitveni susret 12. srpnja 2010.
 • Molitveni susret 11. travnja 2010. Molitveni susret 11. travnja 2010.
 • Molitveni susret 11. ožujka 2010. Molitveni susret 11. ožujka 2010.
 • Molitveni susret 11. kolovoza 2008. Molitveni susret 11. kolovoza 2008.
 • Deset tisuća vjernika na misnom slavlju u Hrvatskoj Tišini! Deset tisuća vjernika na misnom slavlju u Hrvatskoj Tišini!