Drinske mučenice

Proglašenje blaženim

Sarajevo, 24. rujna 2011.

Piše: fra Joso Oršolić

Ovo je događaj za pamćenje. Pet sestara koje su prije 70 godina iz zajednice Kćeri Božje ljubavi, braneći svoje dostojanstvo, čast i vjeru, radije prihvatile smrt nego bilo kakvu ponudu svojih mučitelja, proglašene su 24. rujna u sarajevskoj olimpijskoj dvorani Zetra, blaženim.

Iz Bosanske Posavine na ovom veličanstvenom misnom slavlju sudjelovalo je šest autobusa. A slavlje je bilo iz mnogo razloga veličanstveno:

- dvorana Zetra je bila skoro premalena za 20-ak tisuća vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Kosova i drugih dijelova Europe. Na oltaru je bilo 450 svećenika, 20-ak biskupa, tri kardinala. i preko 600 časnih sestara.

- Misno slavlje je uljepšavalo pjevanje ogromnog zbora sa oko 1200 pjevača, koji je sastaljeven od 33 zbora iz BiH i Hrvatske.

- zbor je pratio vojni orkestar pod ravnanjem profesora Marka Stanušića.

Sestre su svoje mučeništvo podnijele u prosincu još davne 1941. godine. Sve je to u svome srcu i sjećanju nosio još uvijek živući svećenik, a tada dječak i živi svjedok, don Anto Baković. Kada je došlo vrijeme slobodnog govora o strahotama Drugog svjetskog rata pokrenut je proces i sada su sestre uzdignute na čast oltara i proglašenja blaženim, kao dokaz da ni smrt niti bilo kakvo zlo, ne može uništiti ono što se s ljubavlju živi i izgrađuje.

Nakon prelijepog događaja i svetog misnog slavlja te proglašenja blaženim dopuštenjem svetog oca pape Benedikta XVI, vjernicima se predaje da se mole njihovom zagovoru kod Boga.

Molitva Drinskim mučenicama

Gospodine Bože,

Ti si blažene Drinske mučenice,

Sestru Julu, Berchmanu, Krizinu, Antoniju i Bernardetu

Obdario milošću redovničkog zvanja i snagom da svoju vjernost

i ljubav prema tebi potvrde prolijevanjem krvi.

Udijeli i nama postojanost u vjeri da se, i uz cijenu trpljenja,

ne odijelimo od tebe.

Ponizno te molimo da svoje blaženice

pridružiš zajedništvu svetih sveopće Crkve

da bismo još odvažnije slijedili primjer njihova života

i iskusili njihov moćni zagovor

u svojim potrebama i životnim borbama.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.