Dijamantni jubilej Mate Dubravac i Luce r. Brkić

Piše: fra Joso Oršolić

Prije šezdeset godina svoje DA pred tadašnjim župnikom vlč. Petrom Grgićem, 30. 10. 1950. izrekli su Mato Dubravac sin Ilije i Kate r. Rajčević i njegova kršćanka Luca r. Brkić kći Ive i Jele r. Pejić iz župe Oštra Luka – Bok. Tada su im kumovali Jozo Rajčević i Mato Tuzlak. Budući da im je Gospodin podario lijep i dug život i mnogo djece, svoje dijamantno veselje upriličili su i ovaj puta kao i prije deset godina što su učinili sa zlatnim jubilejem u svome Novom selu. Vratili su se prije desetak godina i sada svoje staračke dane žive sretni i zadovoljni na rodnoj grudi.

Prije deset godina zlatni jubilej su slavili u tada još porušenoj i devastiranoj župnoj crkvi, a filijalna crkva u Novom selu bila je potpuno srušena. No, nakon desetak godina, kako se ni njihov život ni zdravlje nisu nimalo urušili, tako je uz i njihovu podršku, obnovljena ne samo župna nego je i filijalna crkva u Novom Selu. Dobila je nove, ljepše i ukrašenije ne samo zidove nego i dijamantne slavljenike. Dijamantno veselje je uljepšao je zbor od Matinih i Lucih desetoro djece: č.s. Ilinka (Mara), č.s. Ana, Ivo, Joso, Kata, č.s. Jela, Ilija, Ivanka, Ružica i Marijan, kao i 19 unučadi, a dvadeseto je na putu.

Slavlje sv. mise je predvodio fra Pero Baotić, Novoselac i Matin sumještanin koji je svakodnevno kao dijete prolazeći u školu kršćanski pozdravljao čika Matu sa hvaljen Isus i Marija. I kao što je Matina kapija kroz šezdeset godina bila uvijek otvorena za dobre ljude, tako je to i dan-danas. Sa svojom Lucom je pripremio i malo jubilarno slavlje u kojem su slavljenici ne samo sjedili i slavili nego su i u kolu igrali i pjevali kao da im je prvo vjenčanje. I dok se ljudi pitaju kako je to moguće, Mato spremno odgovara: «Bog dao a mi prihvaćamo Njegovu volje. Na svome ognjištu i u svome dvorištu živim sretno i slobodno i imam svega, a evo ni godine mi nisu teške. Slavit ću ja ako bude volja Božja i 65 godina vjenčanja, pa možda i sedamdeset.»

Mato i Luco neka Vam je sretno i blagoslovljeno! Živjeli!